lina

Ledene kocke

Kolači — Autor lina11 @ 01:53

2009-03-0602:01:46

 Ledene kocke je poznati kolač koji se sigurno pravi u svim kućama u regionu a koji ste već probali. Ime nosi po bogatom filu bele boje, koji bi trebalo da Vas asocira na led. Kontrasna čokolada i dekorativni ukras odozgo, doprinose da se ovaj kolač nikada ne odbija. U našoj varijanti, pored tankog saftenog patišpanja, u fil je dodat i liker od kruške kao nosilac arome. Sa zadovoljstvom će mo publikovati i ostale isprobane varijante.

Sastojci:

Kore

6 kom jaja
6 kašika brašna
6 kašika šećera
3 kašike kakao praha
3 kašike ulja
300 g šećera

Fil

½ lit mleka
250 g šećera
10 kašika brašna
po ukusu liker od kruške

Glazura

50 g čokolade za kuvanje
1 kašika šećera
2 kašike vode

Priprema:

 

Kora

Umutiti 6 jaja sa 6 kašika šećera, dodati 6 kašika brašna, kakao i ulje.
Sipati u podmazanu tepsiju . Peći 30 minuta na 180°C.
Ušpinovati 300 gr šećera i preliti vruću koru.

Fil

Skuvati ½ lit mleka sa sa 250 gr šećera i 10 kašika brašna. Dodati liker od kruške. Kada se ohladi dodati umućeni margarin.

Glazura

Istopiti čokoladu i šećer na pari, dodati vodu.

Preko kore naneti fil. Ohladiti. Preliti glazurom. Dekorisati po želji.

 


Čokoladne kocke sa višnjama

Kolači — Autor lina11 @ 01:29

Višnje su u našem okruženju rado viđene u kolačima a nekada će se ponosno naći i na rindfajšu u obliku sosa. U ovim kockama su skrivene između dve kore i prelivene čokoladom. Zavisno od veličine koju ste odabrali možete ih služiti sa sitnim kolačima kao iznenađenje. Međutim i kada su same, biće pravo otkriće za za svakoga, jer se ipak višnja i čokolada nisu često družile u kolačima.

 

Sastojci:

Kore:

5 kom jaja
125 g šećera
120 g brašna
2 supene kašike ulja
30 g rendane čokolade

Krem

10 žumanca
150 g šećera
250 g putera
500 g višanja
300 g čokolade

Preliv

300 g čokolade
150 ml ulja

Priprema:

Kore

Umutiti jaja sa šećerom. Dodati brašno i ulje. Ispeći patišpanj i podeliti ga na dva dela.

Fil

Na pari skuvati žumanca i šećer, dodati čokoladu i u ohlađen krem umućeni puter.

 

Preliv

Rastopiti čokoladu i ulje.

Izrada

Na koru naneti fil. Posuti višnje preko fila. Staviti drugu koru. Iseći na kocke preliti rastopljenom čokoladom.

 


 


Powered by blog.rs